Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kupa

2011.01.10

 

 

A kupa

 

 

Kép

 

 

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, még az Üveghegyeken is túl, volt egyszer egy király. Volt annak három fia.

A király fél lábával már a koporsóban volt. Egyszer magához hívta a fiait.

- Na, édes fiaim! Annak adom az országom, aki hoz nekem az élet forrásából egy kupával.

Felkerekedett a három királyfi. Egyik ment észak felé, a másik délnek, a legkisebb legény keletnek. A kicsi királyfi hét nap, hét éjjel vándorolt, amikor egy sötét erdőhöz ért. Az erdő szélén tüzet rakott, és leheveredett. Reggel, amikor kinyitotta a szemét, egy rettentően csúf varangy nézett vissza rá. A béka megszólalt:

- Ne félj, kedves királyfi! Tudom, mi járatban vagy. Segítek neked, de csak akkor, ha megígéred, hogy feleségül veszel.

A királyfi vonakodva, de ráállt az alkura. A béka azt mondta:

- Tudd meg, hogy az élet forrását egy vasorrú bába őrzi, aki a sötét erdőn túl lakik kacsalábon forgó kastélyában. Nála három nap egy szolgálat. Ha kiálltad a próbát, jutalmul annyi aranyat-ezüstöt kérhetsz, amennyit akarsz. De te ne kérj semmi mást, csak azt az ütött-kopott kupát, ami a kamrájában van.

  Ezután a királyfi elindult a sűrű, sötét erdőn át. Útközben segített egy csapdába esett nyuszin, aki egy varázsfurulyát adott neki. A nyuszi elmondta, hogy ha megfújja, nyomban táncra perdül aki a muzsikát hallja. Bekötözte egy farkas sebeit, akit egy medve sebesített meg. A farkas hálából adott neki egy szőrszálat, és azt mondta, hogy ha ezt szélnek ereszti, nagy zivatar támad. Az erdő szélén a királyfi találkozott egy koldussal, aki kenyeret kért. A fiú nekiadta az elemózsiás táskáját. A koldus nagyon hálás volt, és azt mondta:

  - Itt a koldusbotom, neked adom. De ez nem csak egy egyszerű bot, hanem varázsbot. Ha azt mondod neki: Terelj! Akkor betereli a nyájat a pajtába.

  A királyfi ment tovább. Amikor az erdőnek vége lett egy nagy tisztásra ért. Annak a közepén állt egy kacsalábon forgó palota. Fogta a botot, úgy odavágta a kacsalábhoz, hogy az nyomban megállt. Az ablakon egy vasorrú banya nézett ki.

  - Hol jársz erre, ahol a madár sem jár?

  - Szolgálatot keresek.

  - Nálam 3 nap egy szolgálat. Ha kiállod a próbát, megjutalmazlak, de ha nem, megeszlek vacsorára. Most pedig egyél-igyál és reggel megtudod mi a dolgod.

  A királyfinak első nap egy olyan hatalmas földet kellett megöntözni, aminek széle-hossza nem volt. Csak szélnek eresztette a farkasszőrszálat, nagy zivatar kerekedett. Annyi eső esett, hogy térdig ért a víz. Második nap a boszorkány sárkányait kellett beterelni a pajtába. Azt mondta a botjának: Terelj! És a bot táncolni kezdett és beterelte a sárkány nyájat a pajtába. Harmadik nap azt mondja a boszorkány:

  - Engem még soha senki nem tudott megtáncoltatni. Ha ez is sikerül, elnyered a jutalmad. A fiú elővette a furulyát. Megfújta, és a banya úgy ropta a táncot, majdnem belehalt. A vasorrú bába így szólt:

  - Na fiam, választhatsz annyi aranyat-ezüstöt, amennyit csak el tudsz vinni.

  - Nem kell nekem öreganyám semmi, csak az az ütött-kopott kupa, ami a kamrádban van. - Na jól van. Jól választottál. Mert tudd meg, hogy ebben a kupában az örök élet forrása van. Aki ebből iszik, az megfiatalodik.

  A király elköszönt és elindult hazafelé. Útközben a béka a vállára pattant és így mentek hazafelé. Az öreg király már haldoklott, amikor a királyfi megitatta és nyomban megfiatalodott. A varázsitalból egy csepp a békára cseppent, és a csúf varangy abban a szempillantásban gyönyörűséges aranyhajú királykisasszonnyá változott.

Meg is tartották a lakodalmat nyomban, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Aki nem hiszi, járjon utána.

 

 

                                     Ferenczi Noémi

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szuper

(Tekla, 2011.01.13 20:52)

nagyon ügyi vagy Nonó néni, pardon Vaddisznonó

Re: Szuper

(Nonó, 2012.06.07 21:03)

köcce te kis Székike :-) :-P

Nonó bravó!

(Nánai Viktória , 2011.02.25 13:54)

BRAVÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!!!!!!!! NonÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ